Како да инсталирате Нано уредувач на текст во Windows 10 командната линија?

The Nano text editor is a popular text editor in Линукс. It is possible to also install the Прозорци version in the Прозорци 10 командната линија.

 1. Преземете Нано текст едитор за Windows од овој линк.
  1. Go to the latest version that has a NT directory. At the time of this writing v2.5 is the latest version that has a NT directory.
  2. Once in the directory download the latest version zip file. For me this is 2.5.3.zip
 2. Отпакувајте ја содржината на C:/ диск
 3. Копирај cygwin1.dll од директориумот на Нано на в:/Windows / system32 директориум
 4. Прес Windows Key + Сигурност и видот env.
  1. Кликнете Измени променливи системот на животната средина
   Прозорци 10 System Properties
  2. Кликнете на животната средина променливи… и одберете променлива на во системот променливи
   1. Кликнете на Уреди, потоа кликнете на Нов
   2. Add the directory path to the nano.exe file which you unzipped earlier on the C drive. Mine was c:\нано-2.5.3-win32
    Уредување на патот променлива системот на животната средина
  3. Кликнете OK за да го затворите сите прозорци на животната средина променливи
 5. Прес Windows Key + S и тип cmd да започне на командната линија
  1. Тип на нано во брза команда да започне уредувачот на текст Нано
   Command Prompt Инсталирајте Нано за уредување на текст

Напишете коментар