Што е Бизнис разузнавање (БИ / BW)?

Бизнис разузнавање е трансформирање на податоците кои бизнис продавници во тоа е базата на податоци, и што го прави корисна.

Типични податоци кои се tranformed е трансакциски податоци како што се продажбата на податоци. За бизнис, секој поединец продажбата на податоци не е многу корисно, но Собирање на овие податоци (summerising на податоци) може да доведе до некои моќни резултати за бизнис носители на одлуки. На пример, анализа на поединечни продажбата на податоци за 1 квартал од 2013 нема да биде многу корисно, но ако оваа продажба на податоци беше summerised, тоа ќе се покаже на вкупната продажба за период и станува дури и повеќе моќна што може да се спореди со 2 квартал од 2013. Тоа се обратат за носителите на одлуки може да стане моќна алатка за да ја зголемите продажбата, создаде прогнози и развој на нови бизнис стратегии.

Бизнис разузнавање користи големи количини на податоци и може да биде тежок, без ИТ алатки кои се користат да се трансформира на податоци. На трансакциски податоци дека БИ употреба може да дојде од различни извори, како трансакциски база на податоци како што се Oracle бази на податоци или MS SQL Сервери. Податоци потоа се подложува на ETL процес познат како Екстракт. Трансформира и оптоварување.
ETL

Екстракт е процесот на извлекување на податоците од изворот. Трансформира е промена на податоци во соодветниот формат за чување на податоци складиште. Складиште на податоци е за складирање на податоци кои се користат во БИ, кој е подготвен податоци за известување.

Компанијата-извештај

Податоците кои се чуваат по процесот на ETL, се чуваат во складиште на податоци. Ова е само податоци кои се анализирани и презентирани во извештаите, подготвени за донесување на одлуки за да се протолкува.

Најчесто се користат софтвер се САП БИ и Мајкрософт БИ.

Напишете коментар