Linux File System

 

This is a quick reference to the Linux file system.

The common file systems used on new Linux installations are:

  • Ext4
  • XFS

Ext4 lejon të tkurret dhe të zgjeruar vëllime, ndërsa XFS lejon vetëm për të zgjeruar vëllime.

 

Journalling

Të dy ext4 dhe XFS janë journalling sistemet e file që do të thotë kur shkruani / ruajtjen e files në një disk, the file system will save somewhere else temporarily until the full file has been successfully saved. It makes a log of the status of the write and will complete save operations by checking the log. This approach cuts down on corrupted files.

 

Fshirjes dhe Editing Files

Linux lejon të fshini dhe të redaktoni fotografi të hapur. This is done by still linking the files to the OS even if it deleted. You can also move files whilst being partially downloaded or delete programs that are currently running without crashing.

 

Copëzim

Sistemet Linux fotografi janë të dizajnuara për të minimizuar fragmentim duke e mbajtur hapësirë ​​të mjaftueshme midis dosjet në hard disk. This allows files to grow and still be written to the same location on the hard disk. Overtime though the file system can become fragmented where tools are provided for de-fragmentation.

 

 

 

 

Lini një Përgjigju