1. Испит 70-461 – Доведување во прашање на Microsoft SQL Server, 2012 : Microsoft Certified во Бизнис интелигенција

Првиот испит тестови вашата способност да се пребарува на Microsoft SQL Server, 2012, што значи дека главно ќе ги тестираат вашите SQL знаење.

Следниве се мери вештини:

 • Создаде база на податоци објекти (24%)
  • Маси – ALTER; Зависници; ALTER колона; КРЕАЦИЈА
  • Погледи – КРЕАЦИЈА, ALTER, Зависници
  • Процедури и функции
  • Принудени – дефинираат ограничувањата; единствена ограничувања; Стандардно ограничувања; основно и странски клучеви
  • DML предизвикувачи – вгнездени предизвикувачи; видови на дразби; ажурирање функции; се справи со повеќе редови во една сесија; перформанси импликации на причинителот
 • Работа со податоци (27%)
  • Избери
  • Под пребарувања – пребарување планови; стожерот и unpivot; применуваат оператор; CTE изјава; со изјава
  • Типови на податоци – Користење на типови на податоци, влијанието на Раководство (промена, newsequentialid) на база на податоци перформанси
  • Агрегат прашања – Нови аналитички функции; групацијата множества; просторни агрегати; применуваат пласман функции
  • Пребарување и да управуваат со XML податоци
 • Менувате податоци (24%)
  • Се создаде и да ја смени чуваат процедури
  • Менувате податоци со користење вметнете, Ажурирање, и избришете извештаи
  • Унија и УНИЈА СИТЕ
  • Работа со функции – Се разбере детерминистички, не-детерминистичка функции; скаларен и табела вредности; применуваат вграден скаларен функции; се создаде и да ја смени кориснички дефинирани функции (UDFs)
 • Смена и Рационализирајте
  • Оптимизира кверија – Се разбере статистика; прочитајте пребарување планови; план водичи; DMVs; совети; статистика IO; динамична vs. параметрира прашања; опише различни приклучат видови (Hash, Спои, LOOP) и се опише сценарија што ќе се користат во
  • Управуваат со трансакции – Означи трансакција; разбере почнат Тран, извршат, и враќање; имплицитна vs експлицитна трансакции; нивоа изолација; обемот и видот на брави; trancount
  • Проценува примената на ред-базирани операции vs. сет-базирани операции – Кога да се користи cursors; влијанието на скаларен UDFs; комбинираат повеќе DML операции
  • Спроведување грешка ракување – Спроведување обиде / фати / фрли; употреба сет врз основа наместо ред врз логиката; трансакцијата за управување со

Број на прашања: 45-55
Тип на прашања: Вариант (Може да има scernario прашања)
Предавање резултат: 700 (Ова не значи дека 70%. Секое прашање е дадена оценка.)
Рокот: 120 минути

Назад во главното мени

Напишете коментар